دانشجو

هیئت علمی

دانش‌آموخته

آزمایشگاه

به سایت گروه مکاترونیک، ساخت و تولید دانشکده مهندسی مکانیک خوش آمدید.

بدیهی است دانش مهندسی در حوزه ی مهندسی مکانیک، در طراحی محصول، ساخت و تولید آن تبلور می یابد.  گروه مکاترونیک، ساخت و تولید دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران با اتکا به قدمتی صد ساله در حوزه ی ماشین سازی و تولید، با هدف آموزش نحوه ی  طراحی، ساخت و تولید محصول/قطعه/ماشین/خط تولید/… به دانشجویان در مقطع تحصیلات تکمیلی و کارشناسی، به عنوان ماموریتی منسجم و با رویکرد کارگاهی، میدانی و عملیاتی در کنار دانش نظری در بالاترین سطح موجود قابل حصول، به ارایه خدمات آموزشی و پژوهشی می پردازد.  طبیعتا ارایه ی تنوعی از خدمات صنعتی در قالب های گوناگون به صنایع متقاضی نیز به عنوان ماموریتی متعالی برای گروه بیش از پیش در دستور کار قرار گرفته است.

همچنین، تلفیق دانش بین رشته ای مکاترونیک با آموزش و پژوهش های کلاسیک در حوزه ی طراحی، ساخت و تولید، عملا بستری نوظهور را جهت پوست اندازی فعالیت های آموزشی، پژوهشی و صنعتی گروه فراهم نموده است.  به علاوه، توجه به دانش نوظهور هوش مصنوعی و مشتقات آن همچون یادگیری ماشین، بینایی ماشین، رباتیک صنعتی، پایش وضعیت و سلامت، … به عنوان ابزاری مترقی، گروه را مستعد زمینه سازی خدمات نوین همچون هوشمند سازی صنعتی نموده است.

گروه حاضر علاوه بر سرویس آموزشی و پژوهشی به دوره های آموزش روزانه، جزو فعال­ترین گروه‌­های آموزشی دانشگاه در دوره‌های پردیس و بین‌الملل می­‌باشد.  گروه مکاترونیک، ساخت و تولید افتخار این را دارد که اولین دوره بین‌الملل در رشته مهندسی ساخت و تولید -زیر گرایش مکاترونیک را در دانشگاه علم و صنعت ایران راه اندازی و اقدام به پذیرش دانشجو کرده است.  این گروه دارای 5 آزمایشگاه آموزشی، 2 کارگاه آموزشی و 5 آزمایشگاه تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف می‌باشد. فعالیت‌های پژوهشی اعضای گروه حوزه‌های گوناگونی از جمله‌ فناوری‌های نوین در زمینه شکل‌دهی فلزات، ماشینکاری سنتی و مدرن مواد فلزی و غیر فلزی، مواد نوین، فرایندهای پیشرفته تولید، پرینت 3 و 4 بعدی، مکاترونیک، اندازه‌گیری و ابزاردقیق، پایش وضعیت و سلامت، ماشین سازی، هوش مصنوعی، هوشمند سازی صنعتی، … را شامل می‌شود.

گروه ساخت و تولید دارای “مرکز فناوری تولید” است که در کنار سایر آزمایشگاه‌های پژوهشی و آموزشی، فضای بسیار مناسبی برای دانشجویان فراهم آورده و اجازه داده است تحقیقاتی در لبه علم و به روز انجام شود. نتیجه تحقیقات اعضای محترم هیات علمی عضو گروه به صورت پیوسته در قالب ثبت اختراعات در مجامع ملی و بین‌­المللی، انتشار کتب و مقالات علمی در مجلات معتبر، انجام پروژه‌­های صنعتی برای رفع مشکلات کشور، تشکیل هسته‌های علمی و فنی-مهندسی با هدف پیشبرد اهداف عالیه کشور عزیزمان انجام می­‌گیرد.

دکتر مجید رجبی
مدیر گروه ساخت و تولید

محورهای پژوهشی ساخت و تولید

مواد نوین و شکل دهی فلزات

شکل‌دهی فلزات ارتباط تنگاتنگی با شناخت مواد و ویژگی‌های فیزیکی، متالورژیکی و مکانیکی آن‌ها و شناخت ابزارهای لازم دارد. با توسعه مواد نوین مانند انواع مواد کامپوزیت یکی از زمینه‌های جدید مطالعه در زمینه پیش‌بینی رفتار این مواد از طریق شبیه‌سازی و آزمون‌های تجربی تحت فرایندهای نوین شکل‌دهی می‌باشد. مطالعات در زمینه مواد نوین، کامپوزیت‌ها و نانوکامپوزیت‌ها، مواد لایه‌ای و فناوری‌های نوین در زمینه شکل‌دهی مواد حجیم و ورقه‌های فلزی و پوشش‌دهی مواد با قابلیت‌های ویژه مهمترین زمینه‌های تحقیقاتی مورد توجه در گروه ساخت و تولید می‌باشند.

فرایندهای ماشینکاری

ماشینکاری سنتی و نوین همواره یکی از زمینه‌های تحقیقاتی مهم در مباحث ساخت و تولید بوده است. تحقیقات اصلی در فرایند ماشینکاری بر روی بهبود پارامترهای فرایندهای سنتی (مانند تراشکاری، فرزکاری و سنگ‌زنی)، توسعه و بهینه‌سازی روش‌های نوین ماشینکاری (Non-Traditional Machining) مانند التراسونیک، اشعه لیزر و الکترونی و ماشینکاری انواع مواد نوین مانند کامپوزیت‌ها و سوپر آلیاژ‌ها جریان دارد.

فرایندهای نو در ساخت و تولید

زمینه‌های مرتبط با ساخت و تولید مانند روش‌های نوین اتصال‌دهی و مونتاژ، فرایندهای جوشکاری (لیزر، اشعه الکترونی، التراسونیک و …) و ساخت افزایشی مواد پلاستیک و فلزی پیشرفته (Additive Manufacturing)، آزمون‌های غیر مخرب (Non-Destructive Testing)، شناخت، کنترل و آزمایش ماشین ابزارهای پیشرفته کنترل کامپیوتری (CNC)، طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر (CAD/CAM)، مهندسی معکوس (Reverse Engineering)، کنترل کیفیت (Quality Control) و … از زمینه‌های اصلی تحقیقاتی در این زمینه می‌باشند.

مکاترونیک و رباتیک

رشته مکاترونیک تلفیقی از فناوری‌های نوین در زمینه مکانیک، الکترونیک و کامپیوتر می‌باشد. یکی از رشته‌های بسیار جذاب برای مهندسین و مخترعین جوان که در دهه‌های اخیر با رشد و توسعه شگفت‌انگیزی در صنایع کشورهای پیشرو ظهور نموده است. مباحث مرتبط با طراحی، ساخت، تحلیل و کنترل سیستم‌های مکاترونیکی از قبیل انواع ربات‌های نوین در ابعاد میکرونی تا ربات‌های صنعتی بزرگ، اتوماسیون، هوش مصنوعی، بینایی ماشین، هیدرولیک و نیوماتیک و … از مهمترین مباحث مورد علاقه تحقیقاتی و صنعتی اساتید گروه در این حوزه می‌باشد.

اعضای اصلی گروه ساخت و تولید

فیلتر