آزمایشگاه پژوهشی مکاترونیک

آزمایشگاه مکاترونیک دانشگاه علم و صنعت ایران، فعالیت خود را از سال 1374 شروع کرده و تاکنون، پروژه‌های مختلفی را در بخش‌های گوناگون صنعت با موفقیت به انجام رسانیده است.مشاهده بیشتر

آزمایشگاه مکاترونیک دانشگاه علم و صنعت ایران، فعالیت خود را از سال 1374 شروع کرده و تاکنون، پروژه‌های مختلفی را در بخش‌های گوناگون صنعت با موفقیت به انجام رسانیده است. این مجموعه با برخورداری از امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری ویژه، در زمینه‌های زیر فعالیت می‌‌نماید:

 مدل‌سازی و بهینه‌سازی بخش کنترل سیکل نیروگاه‌های بخار، گاز و ترکیبی، مدل‌سازی‌ , شبیه‌سازی و کنترل وسایل نقلیه دریایی‌, مدل سازی, ساخت و کنترل صفحات پایدار و سکوهای پایدار ساز و سکوهای ردیاب ماهواره, ساخت تجهیزات مرتبط با بکارگیری انرژی ‌های پاک مانند خورشید و ساختمان‌های هوشمند و پردازش سیگنال و تصویر و کنترل UAV و کنترل دیجیتال

دکتر امیرحسین دوائی مرکزی، مدیر آزمایشگاه
دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران

پروژه‌های پژوهشی آزمایشگاه

پلتفرم حرکت شش درجه آزادی

در بسیاری از کاربردها تولید بستری برای ایجاد حرکات شش درجه آزادی در فضا در گسترده ای از مشخصات فنی مثل فضای کاری، محدوده های حرکتی، دقت و محدوده ی موقعیت، سرعت و شتابهای خطی و زاویه ای، محدوده بارگذاری و پاسخ فرکانسی ضروری است. ربات ها و مکانیزم های خودکاری که برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرند را می توان به دسته ی اساسی رباتهای سریال و موازی تقسیم بندی کرد. رباتهای موازی در مقایسه با رباتهای سریال مکانیزمهای دقیق تر، با استحکام مکانیکی بیشتر و نیازمند تعمیر و نگهداری کمتر هستند.

سیستم انعکاسی نور خورشید

سیستمی مبتنی بر حرکت بعد انحراف با کنترل حلقه بسته و حسگرهایی از جنس سلول فتوولتائیک، ساخته شده است. سه نوع حسگر برای سیستم در نظر گرفته شده است. حسگر ردیابی به شکل دو جفت سلول فتوولتائیک که درون دو محفظه که روی آنها یک روزنه قرار دارند تا نور مستقیم به سلول ها برسد، طراحی شده است. دو حسگر هوای ابری و حسگر تشخیص جهت شرق و غرب برای عملکرد پایدار سیستم در هوای ابری در سیستم طراحی شده است. سیستم از جنس آلومینیوم ساخته شده و دوران حول محورها به کمک دو موتور پله ای و دو گیربکس که به موتورها کوپل شده اند، صورت می گیرد.

نمای هوشمند ساختمان

  یک بخش مهم در ساختمان های هوشمند، نمای آن ها می باشد، که این دیدگاه هم از لحاظ ظاهر ساختمان و هم از نقطه نظر بازده انرژی مورد نظر می باشد. در این پژوهش نمای متحرک یک ساختمان، شبیه سازی و تأثیر آن بر شدت روشنایی داخل و میزان مصرف انرژی الکتریکی روشنایی در مقایسه با ساختمان معمولی و بدون نما بررسی شده است. در این تحقیق با اعمال سه الگوی حرکتی و ترکیبی از آن ها به نمای متحرک ساختمان، تأثیر آن بر روی مقدار روشنایی داخل، میزان آسایش ساکنین و همچنین مصرف انرژی الکتریکی روشنایی بررسی شده است. از طرفی یک نمونه آزمایشگاهی از نمای شبیه سازی شده نیز ساخته شده که متناسب با نور داخل حرکت می کند و الگوهای فوق بر روی نمونه ساخته شده پیاده شده است.

اعضای آزمایشگاه مکاترونیک

دکتر امیرحسین دوایی مرکزی

مدیر آزمایشگاه پژوهشی مکاترونیک

امکانات و تجهیزات آزمایشگاه

ستاپ پاندول معکوس (inverted Pendulum)

پاندول معکوس یکی از سیستم های معروف و قدیمی در بحث دینامیک  وکنترل می باشد. این سیستم با داشتن خواصی مانند غیر خطی بودن و ناپایداری ذاتی به عنوان یکی از مسائل مهم در مهندسی کنترل شناخته می شود. سیستم از یک آونگ متصل به یک ارابه (cart) تشکیل شده است، به طوری که ارابه با نیروی اعمال شده از سوی یک موتور DC روی یک ریل با حرکت می کند. هدف از تعریف این ستاپ در آزمایشگاه مکاترونیک دانشگاه علم و صنعت در ابتدا آشنایی دانشجویان و کاربران با نحوه کنترل و مانیتور مشخصه های کنترل یک سیستم دینامیکی بوده است.

توسعه ستاپ موجود با پروتکل کن باس

کن باس(CAN bus) یک شبکه ناحیه کنترلی (Controller Area Network) یک استاندارد bus وسایل نقلیه بزرگ است که اجازه می دهد تا میکروکنترلرها و دستگاه ها بدون کامپیوتر میزبان با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این سیستم یک پروتکل مبتنی بر پیام است که در ابتدا برای سیم کشی برق چندگانه در خودروها برای صرفه جویی در مصرف مس ایجاد شد، اما در بسیاری موارد دیگر نیز استفاده می شود

ساختمان هوشمند مناسب برای تست الگوریتم های کنترلی تهویه مطبوع

به کار بردن سیستم های تهویه مطبوع هوشمند در ساختمان های مدرن به منظور کاهش مصرف انرژی ، کاهش فضای مفید مورد نیاز برای نصب تجهیزات و افزایش کارایی آن انجام می پذیرد. سیستم تهویه مطبوع ساختمان هوشمند دارای ویژگی هایی است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم. همانند تجهیزات هوشمند دیگر ، سیستم تهویه مطبوع در ساختمان های هوشمند نیز دارای انواعی از سنسورها (حسگرها) است که با سیستم اتوماسیون ساختمان همخوانی دارد.

ارتباط با آزمایشگاه پژوهشی مکاترونیک

77240540 (9821+) داخلی 8970
 markazi@iust.ac.ir
آدرس: تهران، نارمک، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشکده مهندسی مکانیک، آزمایشگاه پژوهشی مکاترونیک
فهرست